Systemisch eten: Naast wie zit jij aan tafel?
- Angela van Dinther
- 20 mrt
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 21 mrt
Niet etende kinderen, discussies over wie wat op zijn bord heeft, bemoeienis met elkaars eten, of een kind dat veel aandacht vraagt tijdens het eten… Herkenbaar? Voor veel gezinnen is de avondmaaltijd niet per se een moment van rust en verbinding, maar juist een bron van stress en onrust. Misschien heb je al van alles geprobeerd: strakkere regels, beloningssystemen, negeren… maar blijft de onrust bestaan.
Wat als je het eens op een systemische manier bekijkt?
Wat is Systemisch Werk?
Iedereen maakt deel uit van een systeem. Je gezin is een systeem, net als je werkplek, vriendengroep of sportclub. In systemisch werk gaan we uit van een aantal basisprincipes die, wanneer ze in balans zijn, zorgen voor rust en harmonie binnen dat systeem.
Eén van die principes is ordening: de juiste volgorde en verhoudingen binnen een systeem zorgen voor structuur en balans. Wanneer de ordening verstoord is, kan dat spanning en onrust veroorzaken, zelfs tijdens het eten. Een kleine verschuiving in de dynamiek kan al een groot effect hebben.
De Juiste Volgorde aan Tafel
In systemisch werk heeft de plek die je inneemt binnen een gezin invloed op hoe je je voelt en gedraagt. Dat geldt ook aan tafel. De juiste volgorde aan tafel draagt bij aan een gevoel van rust en veiligheid. Hoe kun je dat toepassen?
Gezin met 1 kind: Papa en mama zitten tegenover elkaar aan de lange zijde van de tafel en het kind zit aan de korte zijde van de tafel.
Gezin met 2 kinderen: Papa en mama zitten naast elkaar, waarbij papa rechts van mama zit. Tegenover hen zitten de 2 kinderen, waarbij het jongste kind tegenover papa zit.
Gezin met 3 kinderen (of meer): Papa en mama zitten naast elkaar. Naast mama zit het oudste kind (bijvoorbeeld aan het hoofd van de tafel). Tegenover papa en mama zitten de andere kinderen, waarbij het jongste kind weer tegenover papa zit. Zo ontstaat een volgorde van oud naar jong met de klok mee.
Dit klinkt misschien als een simpele verschuiving, maar systemisch gezien kan het veel rust brengen. Het herstelt de natuurlijke ordening binnen het gezin en helpt iedereen zijn of haar plek te vinden. Geloof me, ik heb het onlangs nog toegepast en ik spreek uit ervaring ;)
En dan… wordt het meteen rustig?
Waarschijnlijk niet direct. Verandering heeft tijd nodig, en iedereen zal zich eerst even moeten aanpassen. Vaak is er bij een verandering eerst meer onrust, omdat het oude patroon doorbroken wordt. Dat is normaal. Geef het de tijd, minimaal zes weken, en leg de nadruk op gezelligheid, niet op ‘moeten eten’ of ‘moeten stilzitten’.
Het kan helpen om het bespreekbaar te maken en er een leuk moment van te maken: “We gaan iets nieuws proberen, gewoon om te kijken of het fijner voelt.” Door niet te veel druk te leggen op de verandering, wordt het vanzelf een nieuwe gewoonte.
Wat doet de onrust met jou?
Als ouder voel je vaak haarfijn aan dat iets niet lekker loopt in het gezin. Misschien merk je dat je sneller geïrriteerd raakt aan tafel, of dat je kind niet lekker in zijn vel zit. Dat heeft impact, op jou én op je gezin. Systemisch werk helpt om te kijken naar de onderliggende dynamieken, zodat je niet alleen symptomen aanpakt, maar écht verandering teweegbrengt. Vaak zijn dit patronen die onbewust al langer worden meegedragen.
Wil je eens kijken naar de patronen en dynamieken in jouw systeem? In mijn cursus Leef jouw leven gaan we hiermee aan de slag.
Hoe is het bij jou thuis?
Herken jij deze onrust aan tafel? Heb je al van alles geprobeerd? Misschien is dit een mooie kans om eens op een andere manier te kijken naar wat er speelt.
Laat me weten hoe het bij jou gaat, ik hoor graag je ervaringen!
Comments