top of page

Patronen doorbreken, hoe doe je dat?

Patronen doorbreken, hoe doe je dat nou? Wat te doen als je heel graag veranderingen wil, maar je oude patronen blijven bestaan. Hoe komt dat en hoe pak je het aan?


Dit is een mooie vraag. Want ik denk dat veel mensen hiermee worstelen. Jouw hele gedrag bestaat namelijk uit patronen. Een patroon is niets anders dan een aaneenschakeling van bepaalde handelingen, gedachten en gevoel, wat je steeds weer herhaalt. En vaak gaat dit onbewust. Denk maar eens aan hoe je vanmorgen opstond en welke stappen je achter elkaar nam. Je hoeft er niet over na te denken hoe en of je tandpasta op je tandenborstel doet voordat je de tandenborstel in je mond stopt en gaat poetsen. Dat is iets wat onbewust, helemaal automatisch gaat. En zo werkt dat eigenlijk met alles.


Ik teken het in mijn praktijk eigenlijk altijd uit. Dat kan nu natuurlijk niet dus ik neem je even mee. Stel je bent op dit moment 40 jaar. Dat betekent dat je al 40 jaar leven erop hebt zitten. In die 40 jaar heb je jezelf door omstandigheden, door opvoeding, door cultuur, door allerlei factoren, bepaalde patronen aangeleerd. Dit kunnen prima patronen zijn waar je nooit last van hebt. Maar dit kunnen ook patronen zijn die je vroeg of laat enorm in de weg gaan zitten.


Zoals ik altijd zeg, de eerste stap naar verandering is bewustwording. En dan bedoel ik niet een oppervlakkige bewustwording als in ‘oh ja, zo doe ik dat, punt’.. maar echt een stukje bewustwording op dieper niveau. Je moet ook doorzien wat er bij je gebeurt. Dus niet: als ik dit doe, dan doe ik dit en dan dit.. en dat was het. Maar wat zit eronder? Wat zit er onder jouw patroon?


Als we in een patroon, oftewel in dit geval strategie ‘stappen’ om het zo maar te zeggen, willen we altijd graag iets bereiken. We willen ergens heel graag naar toe. Laten we dat even een waarde noemen, iets wat je wil bereiken. B.v. liefde, verbinding, vrijheid, respect, erkenning etc. er is iets wat jij heel graag wil bereiken en daarom begin je aan dit patroon.


Het is al belangrijk om voor jezelf helder te hebben; wat wil je eigenlijk bereiken met dit patroon? Wat maakt dus dat jij het patroon start? Is dat b.v. om erkenning te krijgen van anderen? Dan is dat iets waar je mee aan de slag mag gaan, want dat betekent vaak dat jij jezelf meer erkenning mag geven om wie je bent en wat je voelt en hoe je doet.


Dus de eerste stap is bewust worden van; wat wil ik nu eigenlijk bereiken waardoor ik dit patroon start? En vanuit daar ga je verder naar jouw patroon kijken, zodat je het kunt doorbreken.


Wil je jouw patroon doorbreken? Check dan de cursus Patronen doorbreken. Een cursus die jou enorm veel inzichten gaat geven in jouw patroon.


190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page