top of page

Zelfvertrouwen vergroten, hoe doe je dat?

Geloof jij in jezelf? Wat vind jij eigenlijk van jezelf? Ben je goed zoals je bent? Geloof je in wat je kunt? Mag je er zijn? Kortom, hoe staat het met jouw zelfvertrouwen.


Zelfvertrouwen is de mate waarin jij vertrouwen hebt in jouw eigen kunnen. En vaak ontbreekt het ons aan zelfvertrouwen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Vaak komt dit uit je opvoeding. Ook al hebben jouw ouders met de allerbeste intenties jou opgevoed, dat wat je meekrijgt kan ervoor zorgen dat je meer of minder zelfvertrouwen hebt.


Als je bijvoorbeeld heel beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat je nu je volwassen bent, minder durft. Een ander voorbeeld, als jou regelmatig is verteld dat je iets beter moet doen, kan je het gevoel hebben dat je het niet snel goed doet.


Daarnaast zorgen ervaringen uit het verleden voor jouw mate van zelfvertrouwen. Succesvolle ervaringen zorgen voor meer zelfvertrouwen. Minder succesvolle ervaringen kunnen ervoor zorgen dat jouw zelfvertrouwen daalt.


Hoe verhoog je jouw zelfvertrouwen?

Er zijn veel manieren om jouw zelfvertrouwen te verhogen en vandaag zal ik er een aantal voor je uitlichten.


Stel eens een realistisch weekdoel.

Het is super om een groot doel te hebben. Ik ben fan van doelen stellen, weten waar je heen wilt, wat je wil bereiken. Maar als dat doel ontzettend groot en ver weg ligt, helpt dat niet mee aan jouw zelfvertrouwen als je steeds de conclusie moet trekken dat je het nóg niet hebt gehaald.


Stel eens een weekdoel. Wat kun jij iedere week doen om een stukje dichterbij jouw doel te komen? Het geeft zelfvertrouwen als je wekelijks merkt dat je een stapje hebt kunnen zetten!


Wat kan je wél? Focus je op het juiste.

In plaats van altijd maar te benoemen wat je niet zo goed kan, helemaal niet kan of zelfs slecht in bent… leg de focus eens op wat je wel kan. Let vandaag eens op alles wat jij goed doet en zeg dat eens tegen jezelf.


Wees realistisch naar jezelf

Stop eens met de lat zo hoog leggen voor jezelf. Als je dat blijft doen, zul je nooit meer zelfvertrouwen krijgen. Hoe kan jij de kans krijgen om trots op jezelf te zijn als je het nooit goed genoeg kan doen? Niet perfect is ook goed genoeg. Zeg dat eens wat vaker tegen jezelf.


Vertel jezelf dingen waar je iets aan hebt

Ik ben zo’n kluns. Dit is mij nog nooit gelukt. Ik word altijd teleurgesteld. Etc etc… wat zeg jij tegen jezelf? En wat heb je er eigenlijk aan? Vertel jezelf liever dingen waar je iets aan hebt. Positieve dingen, waar je van kunt groeien in plaats van steeds kleiner en kleiner te worden.


Kijk naar je successen!

Schrijf al jouw successen, talenten en prestaties eens op. Door het op te schrijven word je er bewuster van wat jij allemaal kan en hebt bereikt. Wat heeft jouw gebracht tot waar je nu bent?


Ga aan de slag!

Zelfvertrouwen is niet iets wat zo aan komt waaien als je blijft wachten. Het is niet iets wat in een pakketje wordt gebracht. Wees je ervan bewust dat als jij meer zelfvertrouwen wil, je er dus ook iets aan moet doen. En de enige die er iets aan kan doen, ben jij. Dus sta op, kom in actie en ga aan de slag. Van blijven zitten en wachten heeft nog nooit iemand zelfvertrouwen gekregen.


Verandering zit in jou!

Wil jij aan de slag, onderneem dan stappen. Wacht niet tot zelfvertrouwen aan komt waaien. Dit is jouw leven, dus maak er wat van. Ga aan de slag met deze tips. En onderzoek waar jouw gebrek aan zelfvertrouwen vandaan komt, zodat je er op een andere manier naar kunt kijken.


Natuurlijk kan ik je daarbij helpen. In een (online) sessie kunnen we uiteraard aan de slag met de oorzaak van jouw gebrek aan zelfvertrouwen.


En... wil je direct aan de slag? Kijk dan eens naar de hypno/visualisatie voor meer zelfvertrouwen. Voor een klein prijsje schaf je deze aan en kan je onbeperkt luisteren.

De reacties van luisteraars zijn echt prachtig!

211 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page