top of page

Naast wie zit jij aan tafel?

Niet etende kinderen, discussies, ze bemoeien zich met elkaars eten, één van de kinderen vraagt veel aandacht tijdens het eten, kortom onrust… Je kent het vast wel als je ’s avonds met je gezin aan tafel zit of misschien weet je het nog van vroeger. Maar hoe kan je het nu rustiger krijgen? En waarom is het eigenlijk onrustig? Heb je alles al geprobeerd? Misschien moet je het eens op de systemische manier proberen.

Systemisch? Wacht, ik leg het je uit… Iedereen maakt deel uit van een systeem. Dat kan je familie/gezin zijn, je werkomgeving, je woonomgeving, de sportclub en meer. In systemisch werk gaat men uit van een aantal basisprincipes die, als die in balans zijn, ervoor zorgen dat er balans en rust is in een systeem. Eén van die basisprincipes van systemisch werk is ordening. De juiste ordening zorgt voor rust.


Volgorde aan tafel

De juiste volgorde aan tafel is papa, mama en dan de kinderen van oud naar jong. Misschien zit je nu totaal anders tijdens het eten en gaat het goed, maar dan nog is het, het proberen waard. Hoe doe je dat nu? Hoe ziet dat aan tafel er nu uit?

  • Gezin met 1 kind: papa en mama zitten tegenover elkaar aan de lange zijde van de tafel en het kind zit aan de korte zijde van de tafel

  • Gezin met 2 kinderen: Papa en mama zitten naast elkaar, waarbij papa rechts zit van mama. Tegenover hen zitten de 2 kinderen, waarbij het jongste kind tegen over papa zit.

  • Gezin met 3 kinderen (of meer): Papa en mama zitten naast elkaar. Naast mama zit het oudste kind, dat zou bijvoorbeeld aan het hoofd van de tafel kunnen. En tegenover papa en mama zitten de twee andere kinderen. Belangrijk hierbij is weer dat het jongste kind dus tegenover papa zit, zodat je met de klok rond van oud naar jong zit.

Is het direct rustig?

Nee vast niet, het zal even wennen zijn en geef het ook echt een aantal weken. Mijn advies zou zijn om dit 6 weken de tijd te geven. Automatisch gaat iedereen waarschijnlijk op zijn oude vertrouwde plekje zitten of is er zelfs eerst even onrust direct na de verandering. Leg vooral de nadruk op gezelligheid aan tafel, niet aan ‘moeten’, ‘moeten’ eten, ‘moeten’ rustig zijn. En hou vol, want waarschijnlijk zul je op den duur ook merken dat het op andere momenten zijn uitwerking heeft op het gezin.


Hoe is dat bij jou thuis?

Merk jij dat jouw kind(eren) onrustig zijn? Zit jouw kind niet lekker in zijn/haar vel? En wat doet dat met jou? Kom dan eens voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met óf zonder jouw kind. Dan gaan we samen kijken hoe jij weer kunt genieten van jouw kind en andersom!

88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page