top of page

Leef, alsof het je laatste dag is

En dan bedoel ik niet de songtekst van het lied van André Hazes. Leef alsof vandaag jouw laatste én eerste dag is. Sta eens wat vaker stil in jouw leven en kijk eens naar alles om je heen.


We rennen, vliegen en móeten vooral van alles. Het klinkt heel zwaar, maar zo bedoel ik het niet; jouw toekomst wordt steeds korter. Dat is een feit. We worden veel geleefd en blijven maar doorgaan. En de meeste van ons kunnen tussen al het moeten door nog wel echt genieten, maar hoe zou het zijn als je nóg meer kunt genieten. Echt kunt gaan leven, in plaats van geleefd worden?


Kijk eens terug naar het afgelopen jaar. Waar ben je echt trots op? Waar ben je dankbaar voor? Wat heb je bereikt? Wat was minder fijn?


En kijk dan eens vooruit. Wat zou je volgend jaar willen bereiken? Wat zou je anders willen aanpakken? Waar zou je meer van willen genieten?


Mijn verhaal Tot 5 jaar geleden werkte ik non-stop. In de ochtend begon ik met thuiswerken. Snel ontbijten met de kinderen, wegbrengen naar school en dan naar het werk. Tot einde dag werken om vervolgens de kinderen weer op te halen en na het eten weer te gaan werken. En ja, dat deed ik dan rustig tot 1 uur en startte de volgende dag om 6 uur net zo vrolijk weer mijn laptop op.


Dit was voor mij iets heel normaals. Ik vond het niet erg om te doen. Ik leefde om te werken en wilde graag iets bereiken. Ik was zo bezig met het “goed genoeg” zijn op mijn werk, dat ik soms vergat dat ik nog een heel gezin thuis had. Zij gingen mee in de waan van de dag en mee met mijn drukte.


Terugblikken Als ik nu naar de jongens kijk, denk ik weleens; kijk nou hoe groot ze zijn. Ik heb er, heel eerlijk, best spijt van dat ik niet nog bewuster heb genoten van de kinderen. Ik weet het wel, ze zijn niets tekort gekomen. Maar bewust leven was ik zelf niet echt mee bezig.


Door mijn persoonlijke ontwikkeling, mijn studie en persoonlijke tegenslagen, heb ik geleerd om echt te genieten en stil te staan bij wat ik heb. Door mijn hele persoonlijke proces van de afgelopen 10 jaar heb ik geleerd hoe ik in balans kan zijn met mezelf.


Ik heb geleerd hoe ik overzicht, rust en structuur kan houden en hoe ik goed voor mezelf kan zorgen. Maar ook heb ik geleerd hoe ik met dingen omga. Dat is misschien wel de grootste groei die ik heb gemaakt afgelopen jaren. Bijvoorbeeld hoe ik niet meer heel verdrietig hoef te worden als die ene vriendin weer niets van zich laat horen, of hoe ik niet meer aan mezelf hoef te twijfelen als iemand een bepaalde opmerking maakt.


Dít is mijn leven. En jij hebt jóuw leven! Maak er wat van. Alleen jij hebt die keuze om er iets van te maken.


Leef elke dag alsof het je laatste is. Doe wat je graag wil doen.

Leef ook alsof elke dag je eerste dag is. Kijk eens om je heen met verwondering, dankbaarheid en trots. Alsof je de dingen voor het eerst ziet en meemaakt.

551 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page