top of page

Het lukt je toch niet!

Ken je dat? Dat stemmetje in je hoofd, dat kritische stemmetje dat altijd maar een mening heeft? Die tegen je zegt dat je het toch niet kan, dat het je toch niet lukt, dat je maar beter kunt stoppen? Dat stemmetje herken ik wel. En als je lekker in je vel zit, kan je dat stemmetje prima relativeren en het onzin vinden wat dat stemmetje tegen je zegt. Maar als je even niet zo lekker in je vel zit, kan het zo belemmerend en vermoeiend zijn! Hoe ga je hier nu mee om?


Reken af met dat kritische stemmetje Hoe kom je nu van die kritische stem af? Zodat het jou niet meer in de weg zit om dingen te doen die je écht graag wil doen. Meestal neem je zo’n stemmetje mee uit je jeugd. Bijvoorbeeld omdat je ouders dit tegen je zeiden of je juffrouw, of je bent gepest en hoorde dit soort tekstjes aan de lopende band. Soms is dat kritische stemmetje al zo lang aanwezig, dat je er ook echt in bent gaan geloven.

De allereerste stap is erachter komen waar dit stemmetje nu echt vandaan komt.


Neem deze stem niet te serieus Vergeet niet, je bént deze stem niet! Deze stem probeert jou soms wel te overheersen, maar je bent het niet, het is maar een stemmetje. Je hoeft deze stem niet te geloven. Kijk maar eens hoe waar het eigenlijk is wat die stem tegen je zegt. Kan je het echt niet? Lukt het je echt nooit? Want? Is dat al zo vaak bewezen dat je het echt niet kan of dat het je echt niet lukt?

De tweede stap is bewustwording. Als je dit stemmetje hoort, benoem het dan even voor jezelf. Haha, daar is die stem weer!


Wat levert het je op? Wat heeft dit stemmetje jou opgeleverd? Heb je soms dingen gelaten die je achteraf ook beter niet had kunnen doen? Of heeft het er vroeger voor gezorgd dat minder zichtbaar was en daardoor misschien minder gepest werd? Of heeft het jou beschermd tegen het maken van fouten? Of heeft deze stem er juist voor gezorgd dat je altijd harder gaat werken en daardoor nu iets hebt bereikt voor jezelf? Bekijk eens wat deze stem jou heeft opgeleverd.

De derde stap is erkennen. Erken maar dat deze stem je ooit iets opgeleverd heeft. Wellicht is deze stem nu echt overbodig en heb je er flink last van, maar ooit heeft het je ergens gebracht of beschermd.


Neem afscheid van de stem Zoals ik al zei, die kritische stem heeft je iets opgeleverd, maar het kan zijn dat het je inmiddels behoorlijk in de weg zit. Wil jij weten waar jouw kritische stem vandaan komt en wil je afscheid nemen van deze stem? Ben je er nu wel echt klaar mee? In enkele sessies kun je al een behoorlijk verschil maken.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page